Naše je tijelo naš dom, a da bi nam život bio kvalitetan, moramo brinuti o zdravlju svog organizma.

Sve što odskače od normalnog stanja organizma, vrlo lako ćemo osjetiti. Radilo se o pretjeranom umoru, ispadanju kose, bolovima u mišićima i tome slično. Često ćemo pomisliti kako to nije dovoljan razlog za odlazak liječniku, pa ćemo postati „sam svoj doktor“.

Za rješavanje takvih problema, često su dovoljni dodaci prehrani, ali uz obavezno savjetovanje sa liječnicima ili ljekarnicima, koji će na temelju vaših simptoma zaključiti što to vašem organizmu nedostaje.

U svakom je slučaju idealno prije svega napraviti krvnu sliku koja će detaljno pokazati stanje u našem organizmu, a na temelju čega se dalje možemo upustiti u biranje nama potrebnih dodataka prehrani.

Vitamin D

Vitamin D neophodan je za zdravlje cjelokupnog organizma, a najlakši način za dobivanjem tog vitamina upravo je izlaganje ultraljubičastom zračenju sunca koje potiče njegovu sintezu iz kolesterola. Kada nema sunca, za zimskih i jesenskih mjeseci, velika je vjerojatnost da će vašem tijelu nedostajati upravo tog vitamina.
Manjak vitamina D remeti mineralizaciju kosti, a prepoznat ćete ga po simptomima: bol u mišićima, mišićna slabost i bol u kostima, a može dovesti i do depresije, kroničnog umora, gubitka tjelesne težine, dijabetesa, bolesti srca te do osteoporoze. Dakle, osim što optimalna količina vitamina D pomaže tijelu pri apsorpciji kalcija važnog u tvorbi i mišićima snagu, potiče imunitet te štiti od dijabetesa.

Želite li jednostavno ojačati imunitet jer osjećate opću slabost organizma i primijetili ste da se često razbolite, za vas su onda neki od sljedećih dodataka prehrani kojima ćete poboljšati opće stanje organizma te ga pripremiti za borbu protiv virusa i bakterija koje mu prijete.

Proizvodi na bazi meda i propolis

Med je jedan od najprirodnijih i najoptimalnijih preparata za jačanje imuniteta. Obiluje vitaminima i mineralima, ima antioksidansno djelovanje, a idealna je zamjena za rafinirani šećer.
Matična mliječ koncentrat je hranjivih tvari koji obiluje vitaminima skupine B s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline) i vitamina B6.

Ovu zdravu bombu proizvode pčele radilice izdvajanjem visokovrijednih sastojaka iz svojih žlijezda slinovnica namijenjenih prehrani matice. O blagodati za zdravlje svjedoči i činjenica da matična mliječ matici omogućava da živi duže od pet godina, dok je njen životni vijek svega dva do četiri mjeseca.

Beta-glukan

Jednim od najjačih imunomodulatora smatra se Beta-glukan. Riječ je o (1,3)(1,4)- β glukanima koji se dobivaju iz stanične stijenke zobi i ječma, a održavaju normalnu razinu kolesterola u krvi dok se (1,3)(1,6)- β glukani dobivaju iz stijenke kvasca i gljiva te imaju dokazano imunomodulatorno djelovanje, antibakterijska i antitumorska svojstva.
Konzumiranjem beta glukana iz zobi ili ječma pridonosite smanjenju porasta glukoze u krvi te na taj način sprječavate razvoj dijabetesa tipa 2, a izravno utječete na jačanje imuniteta.

Probiotici

Konzumacijom probiotika uravnotežit ćete funkciju crijevne flore, a samim time jačati funkciju imunološkog sustava. Probiotici se, za razliku od većine dodataka prehrani, preventivno mogu konzumirati cijele godine.

Kako biste vaš organizam doveli u ravnotežu, važno je da ga prije svega osluškujete i uz pomoć savjeta liječnika i ljekarnika vidite što vam točno nedostaje. Županijske ljekarne Koprivnica uvijek su dostupne za individualno savjetovanje i pomoć pri odabiru dodataka koji vašem organizmu nedostaju, nudeći pritom visokokvalitetne proizvode kojima će vaš organizam biti zahvalan. Dietpharm, Natural Wealth, Spradyn, Solgar, Yasenka i Twinlab samo su neka od svjetski priznatih i poznatih imena koja će vaš vaš organizam dovesti u ravnotežu i omogućiti vam kvalitetniji život.