Njega kože ključna je za lijepo lice i zdrav izgled, budući da je koža naš najveći i najvidljiviji organ koji pokriva gotovo 2 m² i čini gotovo šestinu naše tjelesne težine. Koža je od vitalnog značaja za naše cjelokupno zdravlje i dobrobit. Osim što djeluje kao prva linija obrane tijela protiv bakterija i virusa, zdrava koža održava ravnotežu tekućina i pomaže u regulaciji tjelesne temperature. Vrlo je osjetljiva i prepoznaje kako najmekši dodir, tako i bol.
Čišćenje kože važan je dio procesa njege, a najbitnije je zapamtiti da kožu treba čistiti umjereno i konzistentno. Nije dobro ni premalo ni previše, jer, primjerice, često umivanje gelom potaknut će funkciju lojnih žlijezda i učiniti kožu masnijom, s više mitesera i akni. Idealan recept je blago sredstvo za čišćenje lica ujutro i navečer.

Što se tiče pilinga, njemu pribjegavamo kad primijetimo veći broj nesavršenosti na koži i nije ga loše napraviti i tri puta tjedno kako bi uklonili bakterije, sebum i toksine iz kože. Zbog toga, sredstva za piling ne bi smjela biti previše abrazivna, kako ne bi došlo do iritacije kože.

Nakon pilinga, obavezna je hidratantna krema, koju treba koristiti ujutro i navečer, pogotovo žene koje imaju problema s aknama. Koža lica ogledalo je zdravlja, a ujedno i prva stvar koju će netko na nama primijetiti, pa ne treba žaliti truda kako bi izgledali što bolje.

Tako je krema za lice obavezan ritual svakoga dana. Ako je stavimo nakon jutarnjeg umivanja, zadržat ćemo elastičnost kože i spriječiti pojavu dubokih crta i bora. Uz to, obratite pažnju na sastojke – vitamini C i E su obavezni, kao antioksidansi koji će umanjiti štetu od slobodnih radikala i pomoći u stvaranju kolagena.
Preporučljivo je uzimati znanu količinu vitamina C – iz hrane ili u obliku dodataka, kako bi se ublažila oštećenja kožnih stanica, smanjio rizik od promjene pigmenta i nastanka bora.

Osim toga, tijekom ljeta je vrlo bitno kako njegujete svoju kožu zbog izloženosti kože većoj količini UV zraka, kako ona na kraju ljeta ne bi postala suha i gruba. Prema tome je bitno kremu za zaštitu od sunca uvrstiti u jutarnju rutinu njege lica, i koža će vam zbog toga biti neizmjerno zahvalna. Savjetujemo korištenje kreme sa zaštitnim faktorom minimum SPF 20. Krema s faktorom SPF 20 može zaustaviti i isfiltrirati štetna zračenja te time smanjiti pojavu bora i pjega od sunca. Kremu za zaštitu od sunca uvijek nanosite 20 minuta prije izlaganja suncu kako bi vaša koža imala vremena da ju apsorbira.

Ako niste sigurni koja sredstva za čišćenje kože, pilinge, hidratantne kreme za lice ili kreme za zaštitu od sunca koristiti, u tome će vam pomoći farmaceuti Ljekarne Koprivnica. Uslužni farmaceuti Ljekarne Koprivnica vrlo dobro znaju što znači lijepa i njegova koža te će vam preporučiti odgovarajuće proizvode idealne za vaš tip kože.