Dolaskom jeseni, prirodno je da se i naše raspoloženje jednako kao i opće stanje organizma mijenjaju. Hladniji dani, kiša i niske temperature doprinose osjećaju melankolije, manjku motivacije te manjku energije.

Osim redovite tjelesne aktivnosti, izrazito je važna pravilna prehrana. Zdrava prehrana ima brojne pozitivne učinke na naš organizam i omogućuje nam prijeko potrebnu energiju i radni elan te smanjuje osjećaj depresije.

Kako biste spriječili odnosno minimalizirali takve osjećaje i vratili svom organizmu energiju vrlo je bitno ojačati imunitet. Da biste ojačali svoj imunitet potrebno je jesti voće i povrće svaki dan. Također, ne zaboravite piti puno vode jer se tako poboljšava protok nutrijenata.

Prehranom bogatom proteinima i mineralima štitite svoj krvožilni sustav, ali ga istovremeno i čistite te pripremate za nadolazeće sve hladnije dane, umanjujući mogućnost obolijevanja od tipičnih jesenskih viroza te gripe.

Budući da su za vrijeme jeseni i zime dani kraći, a istodobno je i vrlo malo sunčeve svjetlosti, može se dogoditi da tijelu nedostaje vitamin D. Ovaj vitamin prirodno se sintetizira u koži izlaganjem sunčevoj svjetlosti, a vrlo je važan za reguliranje kalcija i fosfata u organizmu koji potom utječu na kosti, mišiće i zube. Isto tako, nedostatak vitamina D može dovesti i do osjećaja depresije, iscrpljenosti i slabosti u mišićima.

Vitamin C ili askorbinska kiselina izrazito je važan za cijeli organizam tijekom godine, a posebice za vrijeme hladnijih mjeseci. Ovaj vitamin omogućuje svim stanicama da ostanu zdrave te je važan za kožu, krvne žile, kosti i sl. Dovoljan unos vitamina C u velikoj mjeri štiti organizam od prehlade i gripe jer jača imunološki sustav tijela, dok njegov nedostatak može imati brojne negativne posljedice po organizam poput skorbuta.

Osim vitamina C i D, tijekom jesenskih i zimskih mjesec vrlo je važan dovoljan unos magnezija u organizam. Magnezij je mineral koji, također, pomaže našem imunološkom sustavu pretvarajući hranu koju jedemo u energiju, nešto što nam je vrlo potrebno u ovo doba godine. Nizak udio magnezija u krvi može dovesti do grčeva u mišićima, pojave visokog tlaka, niske tolerancije na glukozu, ali i problema s mentalnim zdravljem.

Uzimanje dodataka prehrani u vidu vitamina i minerala preporučuje se u slučajevima kada su potrebe organizma za hranjivim tvarima pojačane, te u slučajevima nemogućnosti dovoljnog unosa hrane, ograničene dostupnost ili nužnog isključivanja velikog broja namirnica iz prehrane. Također, intenzivno bavljenje sportom te pri laboratorijski utvrđenom nedostatku nekog vitamina ili minerala potrebno je nadoknaditi ih uzimanjem suplemenata. Važno je naglasiti da se svi dodaci prehrani moraju uzimati u preporučenoj dozi odnosno po preporuci liječnika.

Adekvatne medicinske suplemente poput vitamina C ili magnezija možete pronaći u Županijskim ljekarnama Koprivnica. Magistri farmacije u Županijskim ljekarnama Koprivnica rado će vas savjetovati te vam pomoći pri izboru najboljeg rješenja za vaš organizam. U Županijskim ljekarnama Koprivnica imaju velik izbor visokokvalitetnih proizvoda svjetski poznatih proizvođača poput: Dietpharm, Natural Wealth, Spradyn, Solgar, Yasenka i Twinlab.