Kako bi vaša kosa bila sjajna i zdrava, vrlo je važna uravnotežena prehrana i vitamini.  Vjerovali ili ne, stanje vaše kose može biti jedan od najvažnijih čimbenika vašeg cjelokupnog zdravlja. Sjajna, zdrava i jaka kosa znak je da vaše tijelo proizvodi dovoljno vitamina i hranjivih tvari koje vašem tijelu pomažu da svoj posao obavlja besprijekorno. Donosimo vam nekoliko savjeta za zdravu kosu.

  1. Važni su proteini

Proteini opskrbljuju tijelo aminekiselinama koje su zaslužne za proizvodnju keratina, glavnog gradivnog sastojka vaše kose. Otprilike 20% vaših dnevnih kalorija trebalo bi dolaziti iz proteina. Možete iz dobiti iz mnogih ukusnih namirnica – nemasnog mesa, jaja i mnogih drugih. 

  1. Antioksidansi u hrani

Neke namirnice sadrže antioksidanse koji su važni za uravnoteženu prehranu, a nalaze se u bobičastom voću, avokadu i slatkoj paprici. Mogu poslužiti kao zdrav međuobrok tijekom dana i ojačati kosu kojoj ujedno i ubrzavaju rast. 

  1. Masna riba

Losos, haringa i skuša bogati su važnim omega-3 masnim kiselinama, koje djeluju na izgled i snagu vaše kose i vlasišta.  Dodajte zdravu masnoću u svoju prehranu uživanjem u ručku od lososa na žaru s prilogom šarenog, svježeg povrća.

  1. Važna je hidratacija

Ako ne pijete dovoljno vode, vaša kosa će se lomiti i neće izgledati zdravo. Voda pomaže u održavanju vlažnosti kose. No, voda će, osim kose, poboljšati vaše cjelokupno zdravlje. Pokušajte zamijeniti druge napitke vodom, a na poslu ili u školi uvijek imajte bocu vode sa sobom. To će djelovati kao podsjetnik da popijete vode!

  1. Uzimajte vitamine

Vitamin A poboljšava zdravlje kože i kose pomažući kožnim žlijezdama da proizvode sebum. Ova prirodna, masna tvar sprječava oštećenja kože održavajući vlagu i štiteći kožu od vanjskih elemenata. Slatki krumpir i špinat izvrsni su izvori vitamina A. Osim prirodnih izvora, mnogi ljudi uzimaju dodatak prehrani u obliku vitamina. Dodatak prehrani omogućit će vašem tijelu da na vrlo lak način dobije sve potrebne vitamine.

Pazite na svoju prehranu i vitamine koje unosite u svoj organizam, a oko dodataka prehrani se svakako savjetujte s liječnikom ili farmaceutom. Ako niste sigurni koje vitamine uzimati,  u tome će vam pomoći farmaceuti Ljekarne Koprivnica. Uslužni farmaceuti Ljekarne Koprivnica vrlo dobro znaju što znači lijepa i njegovana kosa te će vam preporučiti odgovarajuće proizvode idealne za vaš tip kose.