U posljednje vrijeme dolazi do sve veće potrebe za korištenjem preparata za zaštitu od sunca, na što je posebno potrebno obratiti pažnju u trenutnim ljetnim mjesecima. Kada je u pitanju štetni utjecaj sunca na kožu, važno je napomenuti da postoje više vrsta zračenja. Prije svega, UV (ultraljubičasto) svjetlo se sastoji od 3 dijela  (A, B i C zrake), a one najštetnije C zrake koje su i ujedno najkraće ne dolaze do zemlje već se zaustavljaju na ozonskom omotaču. Upravo je utjecaj UV zračenja najnepovoljniji za kožu jer pri višegodišnjem konstantnom izlaganju dolazi do starenja kože koja gubi elastičnost, a moguć je i nastanak karcinoma kože. UVB zrake štete površinskom sloju kože te stoga uzrokuju opekline koje mogu kronično oštetiti kožu i uzrokovati nastanak karcinoma. Do nedavno je postojalo uvjerenje da samo UVB zrake imaju štetan utjecaj na kožu, no kasnije je utvrđeno da i UVA zrake štete našoj koži tako da prodiru dublje u kožu te oštećuju vlakna koja se nalaze u srednjem sloju kože. Zbog toga dolazi do alergija, hiperpigmentacije i starenja kože.

Zbog izrazito opasnog djelovanja sunčevih zraka, važno je redovito nanositi odgovarajuću količinu preparata koji sadrže SPF (sun protection factor). Isto tako, preparate koji sadrže zaštitni faktor trebali bi koristiti kroz cijelu godinu, što se naročito odnosi na kožu lica. Na taj način je moguće očuvati mladolik izgled lica i kože općenito, bez neželjenih posljedica poput karcinoma kože, hiperpigmentacije, crvenila i slično.

Izrazito je važno da proizvodi koje koristite za zaštitu od sunca pružaju kompletnu UV zaštitu, da su vodootporni te da imaju naznačenu UVA i UVB zaštitu. Kako biste odabrali odgovarajući proizvod, važno je imati ove informacije imati  na umu: SPF15 štiti kožu od oko 93% ultraljubičastih zraka, SPF30 blokira oko 97% zraka, zatim, SPF 50 donosi zaštitu od 98%, dok SPF 70 gotovo 99%. Najčešće se preporučuje korištenje proizvoda koji sadrže zaštitni faktor 30, no ukoliko imate osjetljivu kožu svakako je nužno koristiti veći zaštitni faktor.

Od provjereno dobrih proizvođača preparata sa zaštitnim faktorom može se izdvojiti Eucerin, čiji proizvodi pružaju sveobuhvatnu zaštitu od štetnog sunčevog zračenja. Sam asortiman Eucerinovih proizvoda je dosta širok, tako u ponudi imaju losion za zaštitu od sunca koji je prilagođen raznim tipovima kože, losion za zaštitu dječje kože od sunca, fluid za zaštitu kože lica i slično. Također, tvrtka Vichy u ponudi ima izrazito kvalitetne proizvode za zaštitu od sunca kao što je mlijeko za tijelo s određenom razinom zaštitnog faktora, gel mlijeko za zaštitu od sunca za mokru i suhu kožu, razne kreme za lice sa zaštitnim faktorom prilagođene raznim tipovima kože i sl.

Ukoliko ste u potrazi za kvalitetnim preparatima za zaštitu od sunca, Županijske ljekarne Koprivnica vam nude najbolje proizvode uz koje će vaša koža biti adekvatno zaštićena. S proizvodima tvrtke Eucerin i Vichy vaša koža će biti zaštićena od neželjenih posljedica te će zadržati mladolik i svjež izgled.