Young sick businesswoman sneezing in a tissue while working in the office.


Proljetni dani savršeni su za sve ljubitelje prirode – drveće je konačno procvalo, zelena trava prošarana je šarenim cvjetovima, a lagani povjetarac temperaturu čini još ugodnijom za duge šetnje i boravak u prirodi. Ipak, dok će za jedne ovo biti slika iz snova, drugima će biti prava noćna mora. Pogađate?

Proljetni dani uznemirit će brojne alergičare čije se alergije osobito aktiviraju u ovo doba dok sve raste, pupa i cvate, a vjetar pelud raznosi posvuda. Proljetno vrijeme prvo će uznemiriti one alergične na pelud breze ili lijeske, a kasniji ljetni i jesenski dani zadavat će pravu muku alergičarima na korove raznih trava, osobito na ambroziju.

Nažalost, ne postoji dio godine u kojem nema straha od alergija. Osim sezonskih alergija koje su prisutne u određenom dijelu godine, alergije na grinje ili dlaku kućnih ljubimaca prisutne su tijekom cijele godine. Iako od alergija ne možemo pobjeći, ne znači da se protiv njih ne možemo boriti! Kako i kada možemo detektirati pojavu određene alergije te kako voditi tu nemilosrdnu bitku s njima – donosimo u nastavku!

Šmrcanje, suzne oči, kihanje urtikarija… Alergija!

Simptomi alergije vrlo su slični simptomima prehlade, ali uz neke iznimke. Primjerice, simptomi alergije ne bi trebali uključivati bol u mišićima koja se gotovo uvijek javlja uz prehladu. Važno je biti svjestan kada se simptomi točno pojavljuju te kada su najizraženiji, i na to osobito obratiti pažnju. Čak i ako se simptomi alergije pojave najedanput, a godinama prije niste imali probleme s time – to ništa ne znači, alergija može nastupiti u bilo kojemu trenutku svake životne dobi. Dakle, primijetite li da se simptomi uvijek pojavljuju kada ste vani na otvorenome u doba kada znate da vladaju alergije – posjetite liječnika!

Alergijski testovi

Nakon što liječnik zaključi da se zasigurno ne radi o samo još jednoj prehladi, poslat će vas na daljnja testiranja kako biste razotkrili na što ste točno alergični. Stručnjaci prate tzv. peludni kalendar koji naznačuje doba godine kada je najviše određene vrste peludi u zraku, kao što je npr. pelud lijeske, jasena, ambrozije, trave, pelina ili čempresa, i pomoću njega lakše detektiraju što bi za vas moglo predstavljati problem. Zatim slijedi testiranje kojim će se potvrditi dijagnoza. Testiranja su različita; postoje kožna testiranja, testovi iz krvi ili se može analizirati iskašljaj ili bris nosa.

Lijekovi za alergiju

Popis lijekova za alergiju, najčešće antihistaminici i dekongestivi, širok je i ovisno o vašem stanju za vas će ga osobno prepisati liječnik. Osim klasičnog liječenja i ublažavanja simptoma uz pomoć lijekova, ne zaboravite na zdravu prehranu, dovoljan unos vitamina i minerala te boravak na svježem zraku. Sve navedene pripravke koje će vam pomoći u borbi protiv iscrpnih simptoma alergije pronaći ćete bilo kojoj od Županijskih ljekarni Koprivnice, a one se nalaze u Koprivnici, Rasinju, Sokolovcu i Drnju. Sve su vrhunski opremljene, a njihov će vam tim stručnjaka zasigurno preporučiti još neki dodatak pogodan za vaše zdravlje.